Leaf 01

It’s beginning to look a lot like Christmas

Leaf 02

Alles over kerstmarkten

Alles over kerstmarkten

Samenvatting Artikel

De wintermaanden, een periode waarbij het kerstgevoel weer naar boven komt. Het gevoel van gezelligheid, warmte, liefde, lekker eten en omringd zijn door de mensen die je lief hebt. Daarnaast is het de tijd van cadeautjes, lichtjes en mooie versierde kerstbomen. Natuurlijk kunnen we de gezellige en sfeervolle kerstmarkten niet vergeten! Heb jij je wel eens afgevraagd wat een kerstmarkt nou precies is?

Wat is een kerstmarkt?

Een kerstmarkt is een tijdelijke markt die meestal weken voor Kerstmis begint. Het is een jaarlijks kerstevenement dat vaak rond december wordt georganiseerd. Dit evenement kan tot januari duren. Op deze markt vind je diverse kraampjes waar je allerlei kerstartikelen kunt kopen. Je kunt hier seizoensgebonden lekkernijen kopen, eten en drinken. Daarnaast zijn er genoeg activiteiten om te doen voor jong en oud. Een kerstmarkt brengt mensen samen en creëert mooie herinneringen.

Geschiedenis kerstmarkt

Eeuwen geleden zijn kerstmarkten ontstaan. De traditie van markten was oorspronkelijk een middeleeuws gebruik dat teruggaat tot het 16e-eeuwse Duitsland en Vlaanderen. De traditie werd in de 17e eeuw door de Engelsen overgenomen. Destijds verzamelden mensen zich op de stadspleinen om goederen en voedsel te verkopen die moeilijk te vinden waren. Hierbij kun je denken aan fruit, groenten, specerijen, noten en gebak. Mogelijk werden er ook handgemaakt textiel of gebreide artikelen verkocht. Mensen bezochten deze evenementen zowel als klant en verkoper.

De kerstmarkten van vroeger zijn niet veel veranderd in vergelijking met de markten van vandaag. Je vindt hier nog steeds unieke goederen, zoals lokale delicatessen, handgemaakt speelgoed en kleding. Tegenwoordig zijn kerstmarkten over de hele wereld een geliefde traditie geworden. De versiering in de stad, zorgt voor een warme en gezellige sfeer. Veel landen organiseren hun eigen kerstmarkten tijdens de feestdagen. Een van de bekendste landen is Duitsland.

Bekende kerstmarkten

  • Duitsland: Er zijn diverse bekende en populaire kerstmarkten bij onze Oosterburen, bekijk hier ons overzicht van kerstmarkten in Duitsland. Welke kerstmarkt in Duitsland? De Duitse kerstmarkt in Düsseldorf is een van de bekendste en de kerstmarkt van Aken is een van de grootste. Naast deze steden zijn er nog veel meer steden in Duitsland waar je de kerstsfeer kan voelen.
  • Nederland: Een van de bekendste Nederlandse kerstmarkten is die van Valkenburg, dit is een pittoresk stadje naast Maastricht. Natuurlijk zijn er nog veel meer Nederlandse steden met een kerstmarkt, maar Valkenburg is toch wel de meest bekende.
  • België: Ook in België zijn diverse steden waar je kerstmarkten kunt bezoeken. Een bekende stad is bijvoorbeeld Brugge. Bekijk hier ons overzicht van kerstmarkten in België.

Wil jij alvast in de kerststemming komen door een kerstmarkt te gaan bezoeken, alleen nog geen idee welke de leukste is? Bekijk de bovenstaande overzichtspagina’s zodat je je kerstmarkt bezoek kunt plannen.

Recente blog artikelen