Christmas 02

Kerstmarkten in Duitsland

Christmas 01

Duitse kerstmarkten

Kersttijd is een magische tijd van het jaar waar veel mensen al maanden naar uitkijken. Kerstmarkten zijn populair over de hele wereld, maar ze hebben toch de meeste associatie met Duitsland. Of je een dagtripje maakt of een overnachting wilt maken:  Mijn Kerstmarkt heeft tips uitgewerkt voor Duitse kerstmarkten zodat je niks mist dit seizoen.

Overzicht van steden Duitse kerstmarkten

Kerstmarkt van Aken: gedurende iets meer dan een maand verandert het gebied rond de Dom van Aken en het Stadhuis van Aken in een waar kerstfestijn.
Naar de kerstmarkt in Keulen? Je hebt de keuze uit zes kerstmarkten in Keulen! Vijf van de kerstmarkten vinden plaats in de binnenstad, grotendeels rondom of vlakbij de Dom van Keulen.
Wil je naar een historische kerstmarkt die geschikt is voor gezinnen? Dan is de kerstmarkt van Neurenberg een goede keuze. Lees snel meer over de kerstmarkt in Neurenberg.
Wil je een dagje naar een leuke kerstmarkt? De kerstmarkt van Essen is een internationale kerstmarkt met aanbod vanuit de hele wereld. Lees verder en ontdek meer.
Op maar liefst 7 pleinen staat de kerstmarkt van Düsseldorf met leuke kerstkraampjes, glühwein en andere lekkernijen. Plan een trip naar de kerst van Düsseldorf.
Tijdens de kerstmarkt van Monschau verandert het pittoreske stadje aan de rand van de Eifel in een waar kerstfeest: vele leuke en gezellige kerstkraampjes.
De kerstmarkt van Bonn is verdeeld over drie pleinen, namelijk: Münsterplatz, Bottlerplatz en de Friedenplatz.
Net over de grens met Nederland vind je de gezellige kerstmarkt van Kleve. Op slechts een uurtje rijden vanaf Utrecht.

Achtergrond Duitse kerstmarkten

Wie nog niet weet wat een kerstmarkt oorspronkelijk is: een kerstmarkt is een soort Duits straatfestival met kerstgerelateerde items, zoals eten en drinken, handwerk, decoraties en souvenirs. Traditionele Duitse kerstmarkten worden meestal gehouden in de weken voorafgaand aan Kerstmis.

Een echte Duitse kerstmarkt heeft een verscheidenheid aan kraampjes waar verschillende goederen te koop zijn. Bezoekers kunnen ook genieten van lokale specialiteiten zoals worsten, peperkoekkoekjes en geroosterde amandelen. Kerstmarkten hebben vaak live-entertainment zoals kerstbandjes of mensen verkleed als kerstman.

Geschiedenis Duitse kerstmarkten

In Duitsland werd de eerste Christkindlmarkt in 1521 in Neurenberg gehouden in opdracht van keizer Karel V. In andere landen is de kerstmarkt traditie minder wijdverbreid, maar de laatste jaren wint het aan populariteit, waarbij veel steden elk jaar of elke ander jaar in een kerstmarkt.

De term “Christkindlmarkt” werd bedacht in Duitsland en wordt nu ook in andere landen gebruikt, hoewel de spelling varieert (bijv. Christkindlt of Christkindelmarket).