Leaf 01

It’s beginning to look a lot like Christmas

Leaf 02

De leukste kerstmarkten in Duitsland

Kerstmarkten Duitsland

Samenvatting Artikel

Wie in het najaar een leuke kerstmarkt wilt bezoeken kan natuurlijk niet om Duitsland heen. Vlak over de grens zijn al veel steden met leuke kerstmarkten te vinden zodat je een leuk dagje uit hebt. Wat zijn de leukste kerstmarkten van Duitsland? Bekijk hier een overzicht van kerstmarkten in Duitsland.

1. Kerstmarkt Düsseldorf

De kerstmarkt in Düsseldorf is een traditioneel Duits evenement dat sinds 1885 een jaarlijkse traditie is. De oorsprong van de markt gaat terug tot 1570 toen lokale wijnverkopers besloten zich in de winter aan de oevers van de Rijn te verzamelen om hun goederen te verkopen. Deze kerstmarkt ligt in het hart van Düsseldorf en is zo populair dat het jaarlijks vele bezoekers trekt. 

De markt is verdeeld in drie delen: het culinaire gebied, het gebied van de ambachten en het gebied van de decoraties, souvenirs en cadeaus. Wat de kerstmarkt in Düsseldorf zo gezellig maakt zijn de vele traditionele houten kraampjes die unieke items verkopen. Hierbij kun je denken aan: de verkoop van lokaal voedsel, snoep en diverse dranken. Daarnaast vind je er veel verkopers die ambachten en kaarsen verkopen. Ook zijn er veel seizoensgebonden attracties, waaronder een ijsbaan. Voor de kinderen is er speciaal een kindergedeelte met een aantal attracties met ponyritjes, een ijsglijbaan en nog veel meer.

2. Kerstmarkt Keulen

De kerstmarkt in Keulen is een van de oudste en grootste in Duitsland, die ongeveer 500 jaar oud is. De eerste geregistreerde vermelding van een “kerstmarkt” in Keulen dateert uit 1667. In de jaren 1800 werd de markt 15 weken lang elke dag gehouden op het plein buiten de Sint-Maartenskathedraal, van 1 december tot kerstavond. In 1880 moesten verkopers alleen eetbare artikelen verkopen zodat mensen daadwerkelijk konden eten terwijl ze winkelden en tegen 1890 bezochten 3 miljoen mensen de markt per jaar. Vandaag de dag gaat 25% van alle bezoekers er specifiek naartoe omdat ze zowel van eten als van winkelen houden.

Wat de kerstmarkt van Keulen zo uniek maakt is het decor. De houten hutten zijn versierd met feestelijke ornamenten en brandende kaarsen. Naast een plein vol kraampjes met prachtige kerstverlichting heeft deze markt als achtergrond de grote en indrukwekkende kathedraal: de DOM. Deze kathedraal zorgt voor een speciale belevenis tijdens deze markt. Bovendien vormen de verschillende ambachten en eetstalletjes ook de kerstmarkt van Keulen, evenals een kerststal die niet alleen voor de show is, maar ook deel uitmaakt van de traditie van het festival om de lokale cultuur door middel van deze figuren uit te beelden.

4. Kerstmarkt Essen

De meest traditionele kerstmarkt van Duitsland bevindt zich in Essen. Gebouwd op een middeleeuws fundament en met een authentieke sfeer, trekt deze markt jaarlijks 500.000 bezoekers die komen genieten van de beste Duitse delicatessen en drankjes zoals Glühwein. Jaarlijks wordt deze markt gehouden van 10 november tot 23 december.

Lees hier meer over de kerstmarkt in Essen.

Essen heeft een grote verscheidenheid aan tenten waar men eten, drinken, decoratieve artikelen en ook souvenirs kan kopen. Er zijn ook andere attracties zoals liveshows en concerten die elk jaar een groot aantal bezoekers trekken. De verscheidenheid aan attracties zijn gericht op het creëren van een authentieke Duitse ervaring voor de bezoeker. Of het nu gaat om traditioneel Duits eten, bier of handwerk, de markt heeft voor ieder wat wils.

Tip! Wist je dat er ook in Nederland leuke kerstmarkten zijn? Denk bijvoorbeeld aan Valkenburg een plaatsje vlakbij Maastricht. Hier kun je in de Valkenburgse grotten genieten van een unieke kerstsfeer. Bekijk hier alle Nederlandse kerstmarkten.

5. Kerstmarkt Aken

Er wordt gezegd dat de traditie van de kerstmarkt in Aken zijn oorsprong vond in 1591, toen lokale burgers een kerstmarkt hielden om geld in te zamelen voor een kapel die door brand was verwoest. De traditie van het organiseren van een kerstmarkt in Aken werd na de Tweede Wereldoorlog nieuw leven ingeblazen. De kerstmarkt van Aken is zeer klein, maar erg mooi.

De markt bevindt zich in het stadscentrum en heeft slechts een paar straten die zijn versierd met meer dan honderd kraampjes. Een van de mooiste kenmerken van de markt is de middeleeuwse uitstraling, met oude gebouwen en kerken aan de ene kant en de traditionele Duitse gebouwen aan de andere kant. Veel toeristen zullen deze unieke kerstmarkt een geweldige bestemming vinden voor hun Europese reis, omdat het alles biedt, van hoogwaardige luxe artikelen tot handgemaakte ambachten voor betaalbare prijzen.

Meer weten? Lees alles over de kerstmarkt in Aken

6. Kerstmarkt Kleve

De historische kerstmarkt in Kleve ligt in de oude binnenstad van Kleve – vlak over de grens Nederlands-Duitse grens. Deze kerstmarkt biedt traditionele Duitse gerechten, waaronder geknoopt brood, pruimentaart en een verscheidenheid aan andere gebakken goederen. Daarnaast zijn er diverse kraampjes met handgemaakte houten speelgoed en kleding. Ook staan er kraampjes die kruiden, noten en honing verkopen.

Wat de kerstmarkt van Kleve zo bekend maakt is de muziek. Tijdens het evenement kunnen mensen genieten van de festiviteiten en naar verschillende soorten Duitse muziek luisteren. De kerstkoren uit Duitsland en Nederland en de lokale muziekclubs brengen je in de stemming voor kerst.

7. Kerstmarkt Bremen

De kerstmarkt van Bremen is een van de beroemdste in zijn soort. Het is een ongedwongen viering van de Duitse cultuur. De markt biedt de perfecte mix van Europese en buitenlandse culturen. Het heeft een eigentijdse uitstraling, met veel mensen die genieten van internationale merken die op de markt worden aangeboden. De kerstmarkt van Bremen is beroemd om zijn brede scala aan heerlijke Duitse etenswaren, zoals Glühwein en Lebkuchen.

Naast eten en drinken zijn er nog vele andere attracties voor bezoekers. De grote attractie hier is de traditionele openluchtcarrousel die gasten de mogelijkheid biedt om te paard te rijden tussen lichte sneeuwval. Een ander kerstfestiviteit in Bremen is: Schlachte “magie”. Tijdens je wandeling langs de Schlacte-promenade krijg je het gevoel dat je terug gaat naar de tijd van de Middeleeuwen. De middeleeuwse ambachtslieden, de marktverkopers, jongleurs en straatartiesten zorgen voor deze authentieke ervaring. 

Tip! Ben je de Duitse taal niet machtig of wil je liever niet zo ver reizen voor een kerstmarkt? Onze Zuiderburen in België kennen ook de kerstmarkt traditie. Bekijk hier alle kerstmarkten in België.

8. Kerstmarkt Trier

Trier is een stadje dat aan de oevers van de rivier de Moezel ligt. De kerstmarkt in Trier is een populaire toeristische plek en wordt beschouwd als een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland. In 2017 werd het door de toonaangevende reisorganisaties en toeristenbureaus uitgeroepen tot Europa’s beste kerstmarkt. Wat deze plek zo populair en speciaal maakt zijn de Romanische gebouwen rond de markt. Dit zorgt voor een bijzondere en romantische sfeer bij deze klassieke kerstmarkt. Daarnaast wordt er fors geïnvesteerd in decoraties en verlichting.

Net als bij vele andere kerstmarkten in Duitsland kun je bij de kerstmarkt in Trier genieten van de diverse kraampjes met lokale producten. Zo bieden deze kraampjes alles voor een perfecte kerst: van klein handgemaakt houten speelgoed tot sprookjesachtige sleeën en braadvarkens. Bezoekers hebben de kans om niet alleen te genieten van een grote verscheidenheid aan gerechten, maar ook van prachtige kunst en ambachten gemaakt door lokale ambachtslieden die al generaties lang naar Trier komen. Tot slot kun je ook een prachtige winterwandeling maken in Trier.

9. Kerstmarkt Monschau

Monschau is een klein stadje in de Eifel met een rijke geschiedenis aan kersttradities. Net als Trier heeft Monschau een romantische sfeer door de middeleeuwse gebouwen. De kerstmarkt van Monschau ligt aan de rand van Monschau in een klein dal dat wordt omgeven met dichte bossen met diepe, donkerblauwe meren en rivieren. Jaarlijks trekt deze markt duizenden bezoekers.

De kerstmarkt in Monschau biedt een breed assortiment aan ambachtelijke artikelen, evenals lokale delicatessen. Hierbij kun je denken aan: geroosterde kastanjes, peperkoek, glühwein, speciaal bieren en lattes met pompoenkruiden. Naast het winkelen op de markten zijn er ook andere activiteiten. Zo zijn er feestelijke kermisattracties voor kinderen of je kunt op carrouseldieren rijden die beschikbaar zijn. Wanneer je het echt koud begint te krijgen, dan kun je jezelf heerlijk opwarmen bij de houtkachels.

10. Kerstmarkt Bonn

De kerstmarkt van Bonn is een van de oudste en populairste kerstmarkten van Duitsland. Bonn ligt in Noordrijn-Westfalen en is de hoofdstad van het Bundesland Nordrhein-Westfalen. De kerstmarkt van Bonn is een karakteristieke markt en zorgt voor winkelen, feesten en amusement in de stad Bonn. De meeste attracties zijn gecentreerd rond het centrum van de stad, met zijn 4 pleinen, vele winkels en restaurants.

De markt biedt bezoekers een traditionele charme met zijn kraampjes met een verscheidenheid aan geschenken en voedselproducten. Daarnaast biedt het ook iets anders – met zijn unieke decoraties en unieke aanbiedingen van enkele van de beste ambachtslieden van Duitsland. Dit kan met de hand gesneden houten speelgoed zijn of keramiek of kleding, ter plaatse op bestelling gemaakt door lokale ontwerpers en ambachtslieden. 

Dit waren de 10 leukste kerstmarkten in Duitsland. Benieuwd welke kerstmarkten er nog meer zijn in Duitsland? Bekijk hier een overzicht van alle Duitse kerstmarkten.

Recente blog artikelen