Leaf 01

It’s beginning to look a lot like Christmas

Leaf 02

Kerstgeschenk en de Belastingdienst

Kerstgeschenk en de Belastingdienst feature image 02

Samenvatting Artikel

Een kerstgeschenk geven? Dit zijn de geldende regels

Overweeg je een kerstgeschenk aan je partners of klanten te schenken? Er is niets leukers dan het geven van een relatiegeschenk. En geloof ons, zij vinden het ook zeker leuk om dit te krijgen. Met een kerstgeschenk laat je jouw partners en klanten weten dat je aan hen denkt. Ook is dit bij uitstek de manier om jouw bedrijf weer even in de schijnwerpers te zetten. Wil je een kerstgeschenk geven, dan komen hier wel enkele regels bij kijken. Deze regels hebben betrekking tot de BTW en de omzetbelasting. In dit artikel gaan wij dieper op deze regelgeving in, zodat je straks precies weet wat de regels zijn als je een kerstgeschenk gaat geven aan jouw relaties.

Wat is een kerstgeschenk?

Een kerstgeschenk, wat houdt dat precies in? Wat er onder een kerstgeschenk wordt verstaan is ook wel een gift die wordt geschonken rond de feestdagen. Dit is een gift waarbij er geen tegenprestatie wordt verwacht van de klant. Met een kerstgeschenk laat je niet alleen weten dat je aan jouw partners en klanten denkt. Je kunt ze ook een waardevol steuntje in de rug bieden en laten weten dat je tevreden bent over de samenwerking. Het is dan ook een groot deel van relatiemarketing. Je kunt diverse soorten kerstgeschenken geven. Zo kun je deze personaliseren door er je logo op te laten drukken of de naam van de betreffende relatie.

Regels BTW

Stel dat je een kerstgeschenk koopt, dan betaal je automatisch BTW. Je kunt deze niet altijd terugvragen. Dit kan alleen als de ontvanger zelf ook recht op BTW aftrek zou hebben als hij of zij het product koopt. Bij particulieren is hier geen sprake van. Wel is het zo dat hierop een uitzondering gemaakt kan worden. Indien het gehele bedrag voor de relatie niet meer dan € 227,- bedraagt, is het mogelijk je BTW terug te krijgen. Wil je zeker weten dat je je BTW terug kunt vragen, dan moet je ervoor zorgen dat je voor jouw relatie niet boven de € 227,- per jaar komt.

Regels inkomstenbelasting

Er zijn ook nog speciale regels als het gaat om de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting ziet kerstgeschenken aan relaties ook wel als representatiekosten, wat speciale kosten zijn die je maakt om jouw bedrijf te presenteren. Deze kosten zijn voor een deel aftrekbaar, omdat ze onder de gemengde kosten vallen.

Regels werkkostenregeling: voor medewerkers

Misschien vraag je je af of dezelfde regeling geldt als je een kerstgeschenk aan je medewerkers wilt schenken. Als je jouw medewerkers een trendy kerstgeschenk geeft, is er sprake van de werkkostenregeling. Onder de werkkosten hoort alles wat je jouw medewerkers schenkt. Dit kunnen ook zaken zijn waar een medewerker juist privé voordeel van heeft. Er is hier een speciale ruimte voor, waarin alles zonder belasting te hoeven betalen mag worden gegeven aan de werknemer. De vrije ruimte is sinds 2020 verhoogd naar 1,7 % van de loonsom van alle medewerkers. Deze moet echter wel onder de € 400.000,- valt. Valt de loonsom boven de € 400.000,- dan is de vrije ruimte 1,18%.

Recente blog artikelen